Edin leidt op volgens de ABC-structuur

Bekijk het opleidingsaanbod

 

De ABC-structuur is een praktische opleidingsstructuur speciaal voor tandartsassistenten. De drie niveaus binnen de ABC-structuur maken duidelijk welk type handelingen een assistent op ieder niveau kan doen en welke opleidingseis hiertegenover staat. De ABC-structuur hanteert de volgende niveaus:

Wij bieden opleidingen aan op ieder niveau. Naast de basisopleidingen Tandartsassistent A, Preventieassistent B en Paro-assistent C, bieden we ook verdiepende opleidingen aan voor ieder niveau. Denk bijvoorbeeld aan de specialisatie tot orthodontie assistent of het mogen geven van lokale verdoving. Bij iedere opleiding zie je direct welk opleidingsniveau je nodig hebt om te kunnen deelnemen.

ABC-structuur als branche-erkend systeem

De ABC-structuur is in samenwerking met de ANT (Associate Nederlandse Tandartsen) ontwikkeld. De behoefte aan een dergelijke structuur kwam vanuit de praktijk. In de moderne tandartspraktijk is taakdelegatie aan de orde van de dag. Een samenwerkingsvorm waarbij de tandartsassistent behandelingen zelfstandig uitvoert onder toezicht van de tandarts. Een efficiënte manier van werken waarbij het belangrijk is dat de kwaliteit altijd gewaarborgd is. Alleen zo liggen patiënten met een gerust hart in de stoel en krijgen de beste zorg.

Omdat er vanuit de overheid geen opleidingseisen zijn voor tandartsassistenten en het takenpakket van de moderne tandartsassistent zo veelomvattend is, is de ABC-structuur in het leven geroepen. De ABC-structuur geeft assistenten concrete handvatten om zich te kunnen ontwikkelen. Daarnaast is voor praktijkeigenaren helder welke taken een assistent kan uitvoeren.

Ravin Raktoe, tandarts en voormalig bestuurslid ANT

“Met de ABC-structuur garanderen we de veiligheid van patiënten en hoogste kwaliteit van zorg.”

A - De tandartsassistent

Assisteert aan de stoel bij verschillende tandheelkundige behandelingen en ondersteunt bij baliewerkzaamheden.

 

Bekijk aanbod voor Tandartsassistent A

B - De preventieassistent

Assisteert aan de stoel en voert zelfstandig, in opdracht van de tandarts, preventieve behandelingen uit.

 

Bekijk aanbod voor Preventieassistent B

C - De paro-assistent

Assisteert de parodontoloog en kan patiënten adviseren om tandvleesproblemen in de toekomst te voorkomen.

 

Bekijk aanbod voor Paro-assistent C

Register Tandarts Assistentie ABC

Na het succesvol afronden van een opleiding binnen de ABC-structuur ontvangt de assistent een diploma. Met het diploma kan de assistent zich vanaf 2023 registeren in het Register Tandarts Assistentie ABC. Zo kan de assistent aantonen op welk niveau ze is opgeleid en dus welke behandelingen ze kan uitvoeren. Dit register biedt niet alleen inzicht voor de praktijkeigenaar maar ook voor de patiënt. Zo kunnen patiënten voortaan niet alleen de bevoegdheden van de tandarts en mondhygiënist controleren maar ook van de tandartsassistent.

De Stichting Tandarts Assistentie ABC beheert het register en zorgt voor validatie van de aanmeldingen. Deze stichting is opgericht door de ANT.

2M5A3489
T-assistent (niv. C)

Opleiding Paro-assistent

Individueel onderwijs! 100% aandacht voor de student.

De paro-assistent verricht, naast de taken van de tandartsassistent en de preventieassistent, zelfstandig een aantal (be-)handelingen op het gebied van parodontitis. Zij werkt in opdracht van de tandarts en voert bepaalde handelingen zelfstandig uit in de verlengde-armconstructie.

Meer informatie, data en inschrijven

Sannegeslaagd

“Het team van Edin geeft me een enorm welkom gevoel. Alles is super goed geregeld, zowel de docenten als het team kennen mij persoonlijk en persoonlijke begeleiding is ook echt persoonlijke begeleiding” aldus Sanne Sinkeldam-Bax, student opleiding Tandartsassistent.

Sanne Sinkeldam-Bax
Student bij Edin opleiding tandartsassistent geslaagd in 2021