Omscholen tot tandartsassistent werkt!

2M5A3157

Sinds 2021 is het mogelijk om tandartsassistenten met subsidie te laten opleiden. Samen met het Werkgeversservicepunt (samenwerking tussen UWV en gemeenten) en Leerwerkloket in de regio Amersfoort bieden wij tandartspraktijken de mogelijkheid om een assistent te werven via het UWV en bij ons te laten opleiden. René Vos, oprichter en mede-eigenaar van Tandartsenpraktijk Nieuwland, heeft inmiddels zijn eerste assistent via deze regeling in dienst. Hij is enthousiast en vertelt jullie in een interview met ons graag waarom!

 

“Toen ik in 1996 startte met mijn praktijk, nam ik mijn eerste assistent aan via het UWV. Toen ik deze regeling van Edin en het UWV tegenkwam, was ik direct enthousiast om het nog eens te proberen!” aldus René Vos.

 

Hoe ben je bij deze regeling terecht gekomen?

Ik was al een tijdje opzoek naar een tandartsassistent en merkte dat het via de reguliere kanalen lastig is om een goede kandidaat te vinden. Op advertenties wordt matig gereageerd en ook het inschakelen van een bemiddelingsbureau is geen garantie op een passende kandidaat. De coronacrisis was voor mij aanleiding om het buiten de reguliere kanalen te zoeken. Uit ervaring weet ik dat er veel mensen zijn die het vak tandartsassistent niet kennen maar er wel heel goed in kunnen worden. Ik geloof dan ook dat er veel mensen noodgedwongen thuis zitten die zich graag willen laten omscholen. Toen ik via een nieuwsbrief de subsidieregeling voorbij zag komen, heb ik meteen contact opgenomen.

Hoe ging dat toen verder?

Het UWV heeft een voorselectie gedaan en mij een stuk of 10 kandidaten voorgelegd. Ik kreeg zowel het CV als een korte motivatie per kandidaat. Uiteindelijk heb 5 kandidaten uitgenodigd voor een persoonlijke kennismaking. Daarbij heb ik vooral gekeken naar kandidaten met aantoonbare affiniteit met de zorg of ervaring in een baan met flexibele werktijden. Werken in de tandartspraktijk is immers geen ‘9 to 5 job’. 

Hoe vond je de kwaliteit van de kandidaten?

Het is altijd lastig om op papier te beoordelen of iemand geschikt is voor het vak tandartsassistent. Daarnaast is het voor kandidaten heel erg lastig om vooraf goed te verzinnen of het vak tandartsassistent past. Dat merkte ik ook in de gesprekken. Niet alle kandidaten hadden goed voor ogen waarom ze de omscholing zien zitten. Daarom heb ik een aantal kandidaten een dag laten meelopen. Enerzijds zodat ze gevoel krijgen bij het werk in de praktijk, anderzijds om zelf een beeld te krijgen van de persoon. Het is voor mij heel erg belangrijk of iemand goed in het team past. Veel belangrijker dan de ervaring. Uiteindelijk heb ik een hele geschikte kandidaat gevonden waarmee ik inmiddels al 2 maanden fijn samenwerk.

Nu de assistent in dienst is, hoe is dat verder praktisch geregeld?

De eerste twee maanden betaalt het UWV de assistent nog. Dat is heel fijn. Dit geeft ons beide de ruimte om echt te ontdekken of er een goede klik is. Inmiddels heb ik de assistent een jaarcontract aangeboden. Ze start haar opleiding bij Edin in september. De financiële afwikkeling rondom de opleiding doen het UWV en Edin onderling, ook dat is heel fijn. Zo kan ik me volledig richten op het inwerken van de assistent.

Raad je praktijken aan om met deze regeling te werken?

Ja absoluut! Het is heel fijn om mensen een kans te bieden om een nieuw vak aan te leren en natuurlijk is het voor de praktijk heel fijn om iemand aan het team te kunnen toevoegen. Het is wel goed om je te realiseren dat je moet investeren in een dergelijke samenwerking. Op het moment dat je met een onervaren iemand start, duurt het gewoon een tijdje voordat iemand als volwaardig assistent aan de slag is. Tot slot is het financieel natuurlijk erg aantrekkelijk om iemand via deze regeling aan je te binden. Assistenten krijgen een gedegen opleiding via Edin die volledig worden vergoed door het UWV. Win-win toch?!

Contact opnemen

 

Enthousiast geworden?

Bekijk de mogelijkheden voor jouw praktijk! Neem contact met ons op.