De tandartsassistent ontvangt bezoekers, plant afspraken in, beoordeelt de urgentie van vragen en handelt correspondentie af. Naast de werkzaamheden aan de balie, verricht de tandartsassistent ook werkzaamheden ter ondersteuning van de tandarts. Hierbij werkt hij of zij aan de stoel en assisteert de tandarts bij verschillende tandheelkundige behandelingen. In opdracht van de tandarts voert de tandartsassistent beperkte handelingen zelfstandig uit in de verlengde-armconstructie. Tijdens de opleiding wordt voortdurend gewerkt aan de beroepshouding en aan de zeven competenties uit het ABC Beroepsprofiel Tandartsassistentie: vakinhoudelijk handelen, communiceren, samenwerken, professioneel handelen, leren en ontwikkelen, gezondheid bevorderend handelen en organiseren. Tijdens de opleiding komen een aantal vaardigheden regelmatig terug omdat ze essentieel zijn voor het goed uitvoeren van de taken: ergonomie, hygiëne, communicatie, 4-handed assisteren, agendaplanning en triage.
Inrichting van de opleiding
De functie van tandartsassistent bestaat uit een aantal onderdelen, die de basis vormen voor de inrichting van de opleiding. Het zwaartepunt in de opleiding ligt op het leren assisteren bij de tandheelkundige behandelingen. Het fundament van de functie en de opleiding is de tandheelkundige kennis. Met deze kennis als ondergrond worden de basisaspecten van de verschillende behandelingen aangeleerd. Vervolgens worden de vaardigheden in de praktijk gebracht om te kunnen assisteren bij de verschillende tandheelkundige behandelingen. Een ander onderdeel van de functie van de tandartsassistent is het frontoffice takenpakket. Ook hierbij wordt in de opleiding aandacht besteed aan zowel de theoretische kennis als de praktijkonderdelen (bijvoorbeeld triage).
De opleiding is opgebouwd uit twee delen, waarvoor afzonderlijk kan worden ingeschreven. De gehele opleiding duurt 9 maanden en wordt klassikaal gegeven in ons opleidingscentrum in Maarn. Er is sprake van theorie- en praktijkleren. Een deel van de opleiding omvat zelfstudie via een digitale leeromgeving, waarin theorie wordt behandeld. Op locatie wordt de koppeling gemaakt tussen theorie en praktijk.
Deel I van de opleiding duurt 5 maanden en bestaat uit 8 lesdagen van 7 uur. De onderwerpen die worden behandeld zijn: basiskennis tandheelkunde en gebitsmorfologie; essentiële aspecten bij assisteren (infectiepreventie en Wet BIG, ergonomie, communiceren, 4-handed assisteren, agendaplanning en triage), beroepshouding en ethiek, basiskennis preventie en paropreventie, diversiteit van patiënten. Handelingen die hierbij horen zijn instrumenten klaarleggen, correct aangeven en goed leren afzuigen. Ook assisteren bij röntgen is een onderwerp wat al tijdens deel I van de opleiding aan bod komt.
Deel II van de opleiding duurt 5 maanden en bestaat uit 7 lesdagen van 7 uur. Onderwerpen zijn: verdieping tandheelkunde, assisteren bij de complexere behandelingen als endo(dontologie), kroon en brugwerk, prothese en extractie. Daarnaast supragingivaal tandsteen verwijderen onderfront, preventie, paro-preventie en plaque-kleurtest (PKT), fluoride en voorlichting.
Communicatie als essentieel onderdeel
Verweven door de gehele opleiding wordt er veel aandacht besteed aan communicatie. Het is een essentieel onderdeel; naast het duidelijk communiceren met de tandarts, met wie de tandartsassistent een nauwe samenwerking heeft, krijgt ze ook te maken met een grote diversiteit aan patiënten en externe contacten.
Aanvullende opleidingen en trainingen (o.a.):
• Orthodontie assistent
• Lokale verdoving
• Ultrasone gebitsreiniging
• Basisopleiding praktijkmanagement
Moet je voor alle delen inschrijven?
Je kunt kiezen voor de gehele A-opleiding (deel I en II) of indien gewenst alleen voor deel I. Voor de registratie in het ABC-register is het wel noodzakelijk om beide delen te hebben gevolgd.
Extra begeleiding gewenst?
Edin biedt voor deze opleiding mogelijkheid tot extra studiebegeleiding, waarbij speciale aandacht is voor studievaardigheden, praktijkleren en persoonlijke ontwikkeling.
Vrijstellingenbeleid
Wanneer je in aanmerking denkt te komen voor een vrijstelling, dan kan deze via het cursusbureau van Edin worden aangevraagd bij de examencommissie.