Verdiepende modules voor de paro-preventieassistent

  • Tandartsassistent (niveau C)
3 maanden
Diploma
Klassikaal onderwijs
€2.495,-
2M5A3448

Waarom deze opleiding volgen?
Algemeen
Kernmodules
Aanvullende modules
Examinering en diplomering
Nascholing

Waarom deze opleiding volgen?

Er zijn meerdere redenen waarom deze opleiding interessant voor je is.

  1. Je bent al paro-preventieassisent en wilt jezelf verder verdiepen in je vak.
  2. Je wilt voorkomen dat patiënten terugvallen naar een ernstiger ziekteniveau (binnen PPS). Je wilt mensen echt kunnen beïnvloeden op hun gedrag zodat ze hun lifestyle aanpassen en zelfzorg verbeteren.
  3. Je wilt gaan werken in een praktijk voor parodontologie.

Algemeen

De student krijgt verdiepende kennis aangeboden. De C2 aanvulling is bedoeld voor studenten die nieuwsgierig zijn naar het hoe en waarom van bepaalde handelingen. Een paro-assistent die deze kennis in huis heeft, is alerter op bijzonderheden bij de patiënt en kan hier beter op inspelen. Je weet de patiënt beter te informeren en te motiveren. Kortom, je bent nog specialistischer opgeleid. Bijkomend voordeel kan zijn dat je meer zelfvertrouwen voelt in het handelen en in het contact met de patiënt, omdat jouw theoretische en praktische kennis diepgaander en uitgebreider is.

Tijdens deze opleiding maak je gebruik van een digitale leeromgeving. Hiervoor is het belangrijk dat je een computer, laptop of tablet tot je beschikking hebt.

Kernmodules

1. Verdieping parodontologie voor de paro-assistent (1 dag)

Als Paro-assistent weet je al veel over parodontologie. In deze module gaan we een stapje verder. Wat kun je bereiken met de behandeling van parodontitis en wat zijn de beperkingen zijn in het behandelen van parodontitis?

Tijdens deze lesdag leer je wat je kunt bereiken met de behandeling van parodontitis en wat de beperkingen zijn in het behandelen van gingivitis en parodontitis.

Je krijgt achtergrondkennis en verdiepende kennis over gingivitis en parodontitis aangereikt door specialisten in het vakgebied. De theoretische kennis wordt afgewisseld met leuke en praktische werkvormen en oefeningen, zoals het meten van recessies en furcaties.

Aan het einde van de lesdag zal je toegerust zijn om professioneel te kunnen werken met patiënten met gingivitis en parodontitis, ken je de grenzen van je werk, en signaleer je tijdig wanneer je direct moet terugkoppelen aan de tandarts/mondhygiënist.

2. Behandelen met impact (3 dagen)

Hoe komt het dat bepaalde gedragsvoornemens gedoemd zijn te mislukken en andere voornemens de eerste stappen zijn tot een duurzame verandering? Wat maakt nou dat een patiënt daadwerkelijk zijn gedrag aanpast?

Psychologie van de gedragsverandering

De wereld om je heen en jijzelf veranderen de hele tijd. Soms lijkt verandering plotseling, en soms denk je dat iets verandert maar blijft het verrassend lang hetzelfde. Hoe kan het toch dat we soms blijven hangen in wat we zo goed kennen terwijl we het graag anders willen? Hoe kan het dat verandering met zoveel vallen en opstaan gaat en dat we terugvallen in oud gedrag?

Om mensen te begeleiden heb je vaardigheden nodig om een goed gesprek te voeren. Maar ook heb je inzicht nodig in de psychologie van veranderen. Want wat soms een nogal onduidelijk proces lijkt, kenmerkt zich door bepaalde eigenschappen. In deze training duik je de theorie van verandering in. Je leert zo allerlei veranderprocessen in het dagelijks leven herkennen, zowel bij jezelf als bij mensen om je heen. Je leert begrijpen waarom bepaalde voornemens meteen al gedoemd zijn te mislukken en waarom andere voornemens leiden tot duurzame verandering. Na deze training zul je nooit meer op dezelfde manier naar goede voornemens kunnen luisteren!

Onderwerpen van deze module zijn onder andere: interne en externe motivatie, het verschil tussen gedrag en intentie en hoe die elkaar kunnen versterken, de verschillende niveaus van problemen en oplossingen, het verloop van een leerproces en het maken van een goed veranderplan.

De module bestaat uit een korte voorbereiding, en een training met wisselende werkvormen op de dag zelf.

Behandelen met impact 

Deze module is bedoeld voor paro-assistenten die graag zo veel mogelijk effect willen realiseren met hun advies en instructie. Er zijn allerlei redenen waarom patiënten jouw adviezen niet opvolgen. Dit kan soms frustratie opleveren.

Hoe zorg je dat je als expert je boodschap zó overbrengt dat mensen er ook naar willen luisteren? In deze module zoomen we in op communicatie die patiënten ondersteunt om een bepaalde gedragsverandering door te voeren. Je leert hoe je als behandelaar de patiënt nog beter kunt begrijpen en hoe je inzicht kunt krijgen in zijn/haar motivatie. Deze training is een verdieping van je beroep door de combinatie van inzicht en toepasbaarheid.

De module bestaat uit een korte voorbereiding, en een 2-daagse training met wisselende werkvormen.

 

Aanvullende modules (waarvan minimaal 2 te volgen)

Implantaten: Voorlichting en instructie en het reinigen van implantaten (in gezonde situatie) (1 dag)

Welk type implantaten zijn er zoal en waarom vereist het reinigen van implantaten een aparte aanpak? Wat is dan die aanpak?

Tijdens deze module krijg je achtergrondinformatie en verdiepende theorie aangereikt van specialisten in het vakgebied. Je leert hoe een tandheelkundige implantaat in de mond kan functioneren en waarom het reinigen van implantaten een aparte aanpak vereist. Ook leer je welke voorlichting en instructie passend is voor het onderhouden van implantaten.

De theoretische kennis wordt afgewisseld met leuke en praktische werkvormen en oefeningen, zoals oefenen met het geven van instructie en een practicum over implantaten en instrumentarium.

Aan het einde van de lesdag heb je kennis opgedaan over implantologie, kun je een passende voorlichting geven aan patiënten met implantaten, heb je kennis opgedaan m.b.t. het reinigen van implantaten (in gezonde situatie), ken je de grenzen van je werk en signaleer je tijdig wanneer je direct moet terugkoppelen aan de tandarts/mondhygiënist.

Literatuur: ‘Nazorg bij implantaten’ van Gordon van der Avoort.

Speeksel & halitose (1 dag)

Wat is de relatie tussen speeksel en mondgezondheid? Hoe kan je een patiënt met speekselproblemen herkennen en hier professioneel mee omgaan? Wat is halitose, hoe ontstaat het, wat kun je eraan doen en hoe ga je om met een patiënt met halitose?

Tijdens deze module krijg je achtergrondkennis en verdiepende kennis over speeksel en halitose aangereikt door specialisten in het vakgebied. Je leert hoe speeksel kan bijdragen aan een goede of juist slechte mondgezondheid. Ook leer je hoe halitose ontstaat, en wat de relatie is tussen halitose en parodontitis.

De theoretische kennis wordt afgewisseld met leuke en praktische werkvormen en oefeningen, zoals onder ander het meten van de pH van speeksel en het geven van voorlichting bij halitose.

Aan het einde van de lesdag heb je een mooie basiskennis gelegd over speeksel en mondgezondheid. Ook zal je toegerust zijn om professioneel te kunnen werken met patiënten met halitose, en signaleer je tijdig wanneer je direct moet terugkoppelen aan de tandarts/mondhygiënist.

Voedingsadvies (1 dag)

Hoe heeft leefstijl en voeding effect op de mondgezondheid en parodontitis? Wat heeft het lichaam nodig om gezond te blijven?  Welke nutriënten zijn er, waar heeft het lichaam ze voor nodig en in welke voedingsmiddelen zitten ze?

In deze module leer je van onze specialist hoe gezonde voedingsgewoonten kunnen bijdragen aan een goede mondgezondheid. Daarvoor krijg je verdiepende kennis over voeding en voedingsstoffen. Ook leer je hoe je verschillende patiëntengroepen kunt adviseren op het gebied van voeding.

De theoretische kennis wordt afgewisseld met leuke en praktische werkvormen en oefeningen, zoals het samenstellen van een gezond dagmenu en casuistiek op het gebied van voedingsadvies.

Aan het einde van de lesdag heb je je kennis over voeding en mondgezondheid flink uitgebreid en verdiept. Ook kun je een goed en professioneel voedingsadvies geven.

 

Examinering en diplomering

De opleiding kent meerdere theorietoetsen en een praktijkexamen. Als alle toetsen met succes zijn afgerond ontvangt de student het Edin diploma Paro-assistent. Dit diploma wordt erkend door de Stichting Register Tandartsassistentie ABC. De geslaagde student wordt ingeschreven in het ABC-register niveau C.

Nascholing

Speciaal voor preventie- en paro-assistenten stelt Edin een nascholingspakket beschikbaar. Voor studenten van deze opleiding is dit pakket het eerste jaar geheel gratis. Het pakket bestaat uit de volgende onderdelen:

Terugkomdag
1 x per jaar een verzorgde congresdag met lezingen en workshops.

E-learning voor de preventie en paro-assistent
1 x een extra E-learning.

 

Benodigde investering

Lesgeld: € 2.495,- p.p.


Er geldt een standaardkorting van 4% op het lesgeld indien u met Edin een mantelovereenkomst heeft gesloten.


Tarieven BTW vrijgesteld, tenzij anders vermeld
Koffie,thee, lunch inbegrepen

De volgende verdiepende modules zijn ook los beschikbaar:

Incompany

Vanaf 4 deelnemers is het mogelijk deze opleiding in uw eigen praktijk te laten verzorgen.

Vraag aan

Toelatingseisen

Om aan deze opleiding te kunnen deelnemen dien je te beschikken over:

  • het deelcertificaat C1 OF
  • het diploma Paro-preventieassistent behaald bij Edin.

Daarnaast dien je te beschikken over voldoende en recente werkervaring.

Locatie

Klassikale opleidingen worden, tenzij anders vermeld, verzorgd in het Edin-opleidingscentrum te Maarsbergen (Utrechtse Heuvelrug).
Zie ook de informatie per geselecteerde startdatum.

Routebeschrijving

 

Incompany

Vanaf 4 deelnemers is het mogelijk deze opleiding in uw eigen praktijk te laten verzorgen.

Vraag aan

 

Docenten

De onderstaande docenten zijn verbonden aan deze opleiding (lijst is niet volledig).

Adelina Plachokova

Docent opleidingen C: paro-assistent
Anita Haberer

Anita Haberer

Docent opleidingen B en C: preventie en paro-assistent
Edinfeb2022 9

Anita Kootwijk

Docent opleidingen B en C: preventie en paro-assistent
Erik Dekker

Erik J. Dekker

o.a. Docent opleidingen praktijkmanagement

Gordon van der Avoort

Docent opleidingen C: paro-assistent
Michelle Companjen

Michelle Companjen

Docent opleidingen B en C: preventie en paro-assistent
Monique De Smit

Monique de Smit

Docent opleidingen B en C: preventie en paro-assistent

Direct inschrijven

Helaas. Op dit moment zijn er geen vrije plekken beschikbaar voor deze opleiding. Neem telefonisch contact met ons op voor meer informatie: (0343) 449970.