Hoe werkt het als je de STAP-budget subsidie wilt benutten?

Handig om te weten als je STAP-budget gaat aanvragen:

 • Ieder kalenderjaar kun je voor maximaal 1 opleiding STAP-budget aanvragen en krijg je maximaal 1.000 euro subsidie.

 • Iedere 2 maanden is er een nieuwe mogelijkheid om STAP-budget aan te vragen en start er een nieuw aanvraagtijdvak.

 • Voor ieder aanvraagtijdvak in 2022 is 33 miljoen euro beschikbaar.

 • Het volgende aanvraagtijdvak start op zondag 1 mei 10.00 uur en loopt tot en met 30 juni. Wees er op tijd bij als een aanvraagtijdvak start, want op=op.

 • Je kunt alleen STAP-budget aanvragen voor een opleiding die 4 weken start ná je aanvraag, en die start binnen 3 maanden na het aanvraagtijdvak. Als je voor je opleiding op 1 mei STAP aanvraagt, dient deze dus te starten na 29 mei en uiterlijk in de maand september.

 • Tot 30 jaar kun je geen STAP-budget aanvragen voor een door het ministerie van OCW erkende voltijdsopleiding (zoals een voltijd bacheloropleiding of een voltijd bol-opleiding in het mbo). Dit om samengaan met studiefinanciering te voorkomen. Andere STAP-opleidingen kun je tussen 18 en 30 jaar wel doen met STAP-budget.

 • Is een opleiding duurder dan 1.000 euro? Dan betaal je de rest zelf. Je zou nog kunnen vragen of je werkgever (of een andere partij) het meerdere (of een deel daarvan) wil bijdragen. 

 

STAPPENPLAN VOOR HET AANVRAGEN VAN STAP-BUDGET VANAF 1 MAART


STAP 1: Vind een opleiding en meld je vóór 1 mei aan bij de opleider!

 1. Meld je aan bij de opleider (in dit geval Edin) en ontvang een STAP-aanmeldingsbewijs.
  Na je aanmelding ontvang je van de opleider een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs. Dat STAP-aanmeldingsbewijs heb je nodig voor je STAP-aanvraag bij UWV!

STAP 2: Vraag je STAP-budget aan bij UWV (vanaf 1 mei 10.00 uur)

 1. Ga naar www.stapuwv.nl.
 2. Log in met DigiD.
 3. Vul het digitale aanvraagformulier in.
  (UWV checkt of je tot de doelgroep van de STAP-regeling behoort. Zie hiervoor ook de vraag 'Voor wie is de STAP-budget subsidie?').
 4. Upload je digitale STAP-aanmeldingsbewijs dat je van de opleider hebt gekregen.
  (UWV checkt of je STAP-aanmeldingsbewijs klopt.)
 5. Selecteer de opleiding die ook op het STAP-aanmeldingsbewijs opgenomen is (of bevestig de opleiding die via een ‘vooraanmelding’ voor je klaargezet is door de opleider).
 6. Na toekenning onvang jij en ook je opleider bericht van UWV. UWV maakt het geld over naar de opleider (je krijgt dus zelf geen geld op je rekening). En je opleider zet je voorlopige aanmelding om in een daadwerkelijke inschrijving. 

STAP 3: Na de opleiding

 1. De opleider legt een bewijs van deelname over aan UWV
  Binnen 3 maanden na afronding van de opleiding legt de opleider een 'bewijs van deelname' over aan UWV. In dat 'bewijs van deelname' legt de opleider vast of de opleiding is afgerond. Een opleiding is afgerond als de scholing is afgerond met een diploma of certificaat of als de deelnemer ten minste een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van 80% heeft behaald.
 2. UWV beslist en stuurt een beschikking naar jou als aanvrager
  Vervolgens wordt de subsidie definitief toegekend of, als de opleiding niet is afgerond, afgewezen. Als aanvrager/burger ontvang je hierover een beschikking van UWV.