Terugkomdag 2022

- inschrijving geopend -

(Paro-) preventieassistent,
ben je er (weer) bij?

 

Op vrijdag 4 november 2022 is het weer tijd voor de jaarlijkse terugkomdag preventie- en paro-assistenten. En deze keer weer geheel live in De Basiliek te Veenendaal.


Plenaire interactieve lezing:  Grensoverschrijdend gedrag

Wat kun je doen als je met dit gedrag wordt geconfronteerd?
Hoe kun je het herkennen en waar ligt die grens eigenlijk?
Spreker: Fenno Moes van de agressie-academie is dé communicatiespecialist op dit gebied.

Grensoverschrijdend gedrag is een actueel en veelbesproken onderwerp. Bij grensoverschrijdend gedrag gaat iemand over de grenzen van een ander. Bijvoorbeeld intimidatie, overmatige controle uitoefenen, pesten, seksuele intimidatie of seksueel misbruik. De ander, de omgeving, maar ook die persoon zelf kan daar grote fysieke, mentale en emotionele schade door oplopen. Vaak hangt het samen met machtsmisbruik en het komt overal voor. Hoe ga je in de praktijk om met grensoverschrijdend gedrag?

In de lezing van communicatietrainer Fenno Moes leer je wat grensoverschrijdend gedrag is en krijg je inzicht in dit gedrag. Wanneer gaat een opmerking, appje, grap of een aanraking over jouw grens en hoe maak je dit duidelijk? Je leert wie bepaalt of het grensoverschrijdend is, wat je kunt doen wanneer jij of je patiënt hiermee te maken krijgt en hoe je het gesprek kunt aangaan.

4 interactieve lezingen waar je er twee van kunt volgen.

1. Voeding, spreker Anita Kootwijk-Jonker, docent, mondhygiënist en voedingsdeskundige

“Een proeverijtje over de effecten van voeding op een gezonde mond”

Wat kan ik naast een goede mondverzorging doen om een gezonde mond te krijgen en te houden? Wat is het effect van een gezonde leefstijl op de mondgezondheid?  In deze lezing waarin voeding centraal staat leer je het effect van gezonde voeding op  mondgezondheid en hoe je problemen die in je mond kunnen voorkomen. Je krijgt informatie over de basis van gezonde voeding en leert hoe je de gewoontes van je patiënt kan uitvragen. Na het volgen van deze lezing kan je patiënten gerichte voorlichting en advies geven over zijn/ haar voedingsgewoonten.

2. Meer over parodontologie, hormonen in relatie tot parodontitis sprekers Lotte Ezendam en Marlotte Truijen, beiden docent en mondhygiënist

Hoe kunnen verschillende periodes in je leven invloed hebben op parodontitis? In deze lezing leggen onze docenten dat graag aan je uit.

Aan de hand van drie voorbeelden zullen we de invloed is van hormonen op parodontitis uitgebreid bespreken. Welke invloed heeft de pubertijd, zwangerschap en stress?  Na het volgen van deze lezing ben je in staat patiënten beter te informeren over de invloeden van hormonen op parodontitis. Daarnaast zal je bewustwording creëren zowel bij jouzelf als bij je patiënten.

Onze docenten Lotte en Marlotte zorgen met veel praktijkvoorbeelden voor een interactieve lezing.

3. Röntgenfoto's bij kinderen, spreker Mattie Steens, tandarts en docent

Röntgenfoto’s maken is een voorbehouden handeling waarvoor je eens per vijf jaar een verplichte nascholing dient te volgen zodat je op een verantwoorde manier röntgenfoto’s kunt blijven maken van je patiënten. De update training röntgen is een algemene training waarin veel besproken wordt. In de lezing röntgenologie bij kinderen leer je hoe je bij kinderen een goede röntgenfoto maakt en wat de stralingsrisico’s zijn bij kinderen.

4. Communicatie met de patiënt, 'back-to-basic', spreker Hasnain Akram, docent

Communicatie, we hebben er elke dag mee te maken. Als Paro-(preventie)assistent ben je elke dag met je patiënten aan het communiceren. Het informeren en motiveren van patiënten blijft een uitdaging wanneer het om gedragsverandering gaat wat ook kan zorgen voor demotivatie voor jou als behandelaar. Er is tijdsdruk, je hebt te maken met verschillende doelgroepen en leeftijdscategorieën. 

Waarom past de patiënt mijn adviezen niet toe? Wanneer je gedrag wilt veranderen is de grote uitdaging dat we het geautomatiseerde gedrag proberen te veranderen. Als patiënten na jouw behandeling de zelfzorg of het gedrag (roken, poetsen, stokeren, voeding, etc.) niet aanpassen, zal de oplossing van tijdelijke duur zijn.

Door gebruik te maken van verschillende gesprekstechnieken leer je in deze lezing op een professionele manier de intrinsieke motivatie van een patiënt te stimuleren zodat de kans op verandering in het gedrag groter is.

UNIEK!  Kies je eigen tijdvak..

Om zoveel mogelijk van jullie de gelegenheid te bieden om het programma te kunnen volgen hebben we het programma in twee tijdvakken verdeeld. Zo kun je kiezen voor een ochtendschema of een middagschema.
Kies wat jou het beste uitkomt!

Ochtendschema:
09:30 uur:  inloop
10:00 uur:  start programma
14:00 uur:  einde programma

Middagschema:
12:00 uur:  inloop
12:30 uur:  start programma
16:30 uur:  einde programma

 

Wat kost het om deel te nemen?

De terugkomdag is er speciaal voor gediplomeerde preventie-assistenten, paro-nazorg-assistenten en paro-(preventie)assistenten.

Gratis voor Edin studenten die voor het eerst deelnemen
€ 45,- voor Edin studenten die al eerder gratis hebben deelgenomen
€ 65,- voor niet door Edin-opgeleide preventie- en paro-preventieassistenten

Locatie: De Basiliek

De Basiliek in Veenendaal is zowel per auto als trein goed te bereiken.

De Basiliek
Wiltonstraat 56
3905 KW Veenendaal

JA, ik meld me aan

Inschrijving terugkomdag 4 november 2022