Terugkomdag 2024

- inschrijving geopend -

Speciaal voor preventie- en paro-assistenten

 

Het is weer tijd voor de jaarlijkse terugkomdag. Hét moment om je kennis bij te spijkeren en je verder te verdiepen in jouw vakgebied. We hebben weer een aantal topsprekers uitgenodigd om jullie mee te nemen in de laatste ontwikkelingen op vakgebied.

Assistenten die ons al langer kennen, weten inmiddels dat de terugkomdag een fantastisch moment is om je brein te prikkelen én bij te praten met vakgenoten. Dat gunnen we natuurlijk iedereen! Daarom openen we ook deze terugkomdag onze deuren ook voor assistenten die niet via Edin zijn opgeleid.

Datum: 10 februari 2024
Tijd: 9.00u tot 14.00u
Locatie: De Basiliek in Veenendaal

Van jongste telg tot kwetsbare oudste

Het onderwerp van de plenaire hoofdsessie is ‘de geriatrische patiënt’. Arie Hoeksema neemt jullie tijdens de plenaire sessie mee in zijn fascinatie voor tandheelkundige zorg voor kwetsbare ouderen. In het bijzonder ligt de focus op interprofessioneel samenwerken.

Uiteraard zijn er naast het plenaire programma ook dit jaar verschillende interessante lezingen te volgen. Van de vier onderstaande onderwerpen kan je er maximaal twee volgen. De keuze is aan jou.

 • Preventie in de eerste 1000 levensdagen van een kind door Clarissa Bonifácio
 • Interprofessioneel samenwerken Arie Hoeksema
 • Update lokale anesthesie (mandibulair blok) – Uwe Breuch
 • Airflow, hoe gebruik je de airflow goed, veilig en voor welke patiënt – Marleen Goossen

Een inhoudelijke beschrijving van de sessies vind je verderop in deze pagina.

Het programma

Ook dit jaar staat het aanvullen van jouw kennis centraal. Het programma is vol maar tijdens de ontvangst en lunch is er ook ruimte om bij te praten en met vakgenoten de expo te bezoeken.

09:00 - 09:30 uur Ontvangst en bezoek expo
09:30 - 11:00 uur Plenaire sessie door Arie Hoeksema
11:00 - 12:00 uur Lezing ronde 1
12:00 - 13:00 uur Lunch en bezoek expo
13:00 - 14:00 uur Lezing ronde 2
14:00 uur Einde programma

Wij zorgen voor een lekkere lunch.

3 tarieven

De Terugkomdag is speciaal voor gediplomeerde preventie-, paro-assistenten, maar ook als je paro-preventieassistent bent of paro-nazorg doet ben je van harte welkom. Ben je in de afgelopen periode afgestudeerd via Edin? Dan is jouw eerste Terugkomdag gratis! Voor alle andere gediplomeerde studenten gelden de volgende tarieven:

 • Gediplomeerd via Edin, eerste keer: gratis incl. lunch
 • Gediplomeerd via Edin: €75,- incl. lunch
 • Elders gediplomeerd: €95,- incl. lunch

Bezoek de expo

Mede dankzij onze fantastische partners kunnen we dit programma tegen een lage prijs aanbieden. Loop dus zeker even bij ze langs aan het begin van de dag of tijdens de lunch.

 • Oral B
 • Hu Friedy
 • TePe Mondverzorging
 • Dentaid
 • Edin Dental Academy

JA, ik meld me aan

Inschrijving terugkomdag 10 februari 2024

Voorkeur keuzesessies, geef aan welke keuzesessies je het liefste wilt volgen

Plenaire hoofdsessie

Mondzorg voor geriatrische patiënten door Arie Hoeksema

De komende jaren zal het aantal ouderen tot 2050 sterk toe gaan nemen, uiteindelijk zullen er ongeveer twee miljoen ouderen zijn boven de 80 jaar. Veel van deze ouderen hebben in de toekomst nog hun eigen gebit, al dan niet gecombineerd met kronen, bruggen en implantaten. Een deel van deze ouderen zal fit en weerbaar blijven, anderen zullen kwetsbaarheden ontwikkelen door chronische ziektes.

Hoe herken je kwetsbaarheid en wat moet je dan veranderen aan je zorgplan?  Welke effecten kunnen we bij ouderen verwachten en hoe gaan we ze preventief ‘te lijf’ wanneer de oudere polyfarmacie heeft of het geheugen achteruitgaat? In deze lezing wordt een stevige verkenning van de grijze praktijkpopulatie gedaan en leer je tips en trics die je direct kunt toepassen in de algemene mondzorgpraktijk.

 • Hoe herken je kwetsbaarheid bij de geriatrische patiënt en wat moet je dan veranderen aan je zorgplan?
 • Welke effecten kunnen we bij ouderen verwachten en hoe gaan we ze preventief ‘te lijf’ wanneer de oudere polyfarmacie heeft of het geheugen achteruitgaat.
 • Richtlijnen

 

Arie Hoeksema

Drs. A.R. Hoeksema (Arie) is in 1991 als tandarts afgestudeerd in Groningen. Hij is sinds 1993 gevestigd als tandarts, algemeen practicus in Winschoten en heeft daar samen met een collega het Mondzorgcentrum Winschoten opgericht. Het centrum heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een modern tandheelkundig centrum met momenteel 20 medewerkers. Naast de algemene praktijk is hij sinds 1991 werkzaam in de tandheelkundige zorg aan kwetsbare ouderen, zowel psychogeriatrische als somatische patiënten in verpleeghuizen. Sinds 1999 werkt hij daarvoor nauw samen met Anita Visser (tandarts MFP). Naast de zorg voor kwetsbare ouderen en de algemene praktijk heeft hij zich met name breed geschoold in het vakgebied van de implantologie. Hij richt zich daarbij voornamelijk op de prothetiek in al haar facetten en is daarvoor bij de NVOI geregistreerd als TSVI-p.

Keuze sessies

Preventie in de 1000 dagen van een kind door Clarissa Bonifacio

De eerste 1000 dagen van een kind, van preconceptie tot 2 jaar, zijn cruciaal voor de ontwikkeling, gezondheid en welzijn gedurende het hele leven van het kind. De ouders en verzorgers zijn hierbij zeer belangrijk en bepalend voor het leggen van een goede basis van gezonde gewoonten voor de ontwikkeling van hun kind. Hoe kan de Paro- en Preventieassistent ondersteunen in het begeleiden van de ouders in het uitvoeren van gezonde mondgewoontes. Ook de behandeling van cariës met behulp van coaching van de ouders/verzorgers komt in deze lezing aan bod.

Interprofessioneel samenwerken in de eerstelijns gezondheidszorg door Arie Hoeksema

In de huidige mondzorgpraktijk wordt vaak multidisciplinair samengewerkt door tandartsen, mondhygiënisten, preventie- en tandartsassistenten. Iedereen kent zijn eigen taken, verantwoordelijkheden en is bekwaam voor de handelingen die worden gedelegeerd. Interprofessionele samenwerking overstijgt vaak de mondzorgpraktijk. Bijvoorbeeld met een apotheker of zijn assistente om te achterhalen welke medicatie een patiënt krijgt die haar klachten geeft en een droge mond veroorzaakt. Of het overleggen met een huisarts of een POH (praktijkondersteuner) om een patiënt met Alzheimer weer in beeld te krijgen in de mondzorgpraktijk. Dat vergt een andere aanpak, meer aandacht en vaak andere kennis. Waar en bij wie liggen de verantwoordelijkheden?

 • Verschil multidisciplinair en interprofessioneel samenwerken in de mondzorg
 • Welke samenwerkingen zijn er in de mondzorgpraktijk?
 • Samenwerking verpleegkundigen en mondzorgverleners in de thuiszorg en verpleeghuizen

Refresher lokale anesthesie (mandibulair blok) door Uwe Breuch

Het toedienen van het mandibulair blok anesthesie is een lastige techniek. Hoe zat het ook alweer? Waar moet je op letten bij het veilig toedienen van een verdoving? Tijdens deze lezing worden de anatomische structuren van de onderkaak, de (injectie-)techniek van het mandibulair blok en het materiaalgebruik uitvoerig besproken. Door middel van tips en tricks kun je weer met parate kennis aan de slag!

 • Zenuwen in de onderkaak
 • (Injectie-)techniek mandibulair blok
 • Materiaalgebruik

AIR-FLOW door Marleen Goossen

Pijnlijke ervaringen uit het verleden zorgen ervoor dat sommige patiënten bang zijn een bezoek te brengen aan een tandarts of mondhygiënist. Dit is jammer en ook onnodig! Door de nieuwste ontwikkelingen is het nu mogelijk om vrij van pijn patiënten te behandelen. Hoe kan nieuwste techniek van de AIR-FLOW slim in gebruik worden genomen en effectief en veilig gebruikt worden bij het behandelen van preventiebehandelingen?

 

Locatie

De Basiliek

De Basiliek in Veenendaal is zowel per auto als trein goed te bereiken.

De Basiliek
Wiltonstraat 56
3905 KW Veenendaal

De Basiliek ligt naast de A12 en is per auto dus makkelijk bereikbaar.

Kom je met openbaar vervoer? Ga dan naar station ‘Veenendaal- De Klomp’. Vanaf daar loop je in 15 minuten naar De Basiliek.